Ефективни фармацевтски лекови за брадавици

брадавици на рака како да се ослободите од лекови

За жал, кај секое лице може да се појават различни формации на кожата. Затоа многу луѓе се загрижени за прашањето, кои лекови за брадавици најефективно се борат против нив?

И покрај огромниот број на различни народни лекови, многумина сè уште им веруваат на лековите купени во аптека.

На продажба можете да најдете разни лекови за брадавици, а цената на некои од нив е многу прифатлива, додека други се доста високи. Секое лице може да избере најсоодветен лек за брадавици за себе во аптека.

Фонд групи

Прегледот на различните лекови треба да започне со нивна поделба во групи. Речиси сите фармацевтски лекови за брадавици се дизајнирани целосно да ги отстранат од кожата. Со други зборови, лековите од овој вид делуваат само на самата неоплазма, а не на причината за нејзиното појавување. Брадавиците се предизвикани од хуманиот папиломавирус (ХПВ), кој останува во телото засекогаш. Така, отстранувањето на таквите формации од површината на кожата не може да гарантира дека тие нема да се појават на друго место на телото.

За да се ослободите од таквите неоплазми засекогаш, не е доволно само да ги отстраните од површината на кожата. Исто така, неопходно е да се спроведе курс на терапија насочена кон зголемување на имунитетот и нормализирање на функционирањето на нервниот систем. Лековите за таков третман треба да ги препишува само лекар.

Денес, секој може самостојно да избере ефикасен лек за брадавици. Сите лекови дизајнирани за отстранување на такви формации може да се поделат во следниве групи:

 • решенија:
 • масти, креми;
 • апчиња;
 • гелови;
 • масла;
 • малтери;
 • криопрепарати;
 • медицински молив;
 • алкални раствори.

Подолу се најпопуларните лекови за брадавици, чии позитивни критики укажуваат на нивната ефикасност.

Решенија

Најпознатите производи од оваа група, кои може да се купат во аптека, бараат одредени безбедносни мерки при нивното користење, бидејќи некои од нив имаат каутеризирачки својства и можат да ги оштетат областите на здрава кожа.

Како по правило, еден третман е доволен за отстранување на мали брадавици. Во присуство на големи формации, може да биде неопходно да се примени лекот неколку пати. Пред употреба на растворите, пожелно е формациите да се парат во топла вода. Оваа група на препарати за отстранување на брадавици не се користи за лекување на кожата на децата.

Мерки на претпазливост: кога користите раствори за каутеризација за брадавици, областа околу нив е претходно подмачкана со крем или вазелин. Во случај на контакт со здрава кожа, таа брзо се мие со сапун и вода.

Масти, креми

Овие популарни лекови за брадавици вклучуваат:

 • Крем, чија активна состојка е интерферон, кој има антивирусно дејство. Маста се нанесува еднаш дневно. Текот на третманот е 5-30 дена. Овој лек може да го користат бремени жени и доилки.
 • Оксолинска маст, која има антивирусно дејство. Се нанесува на формациите 1-3 пати на ден за еден месец. Со хронични брадавици, времетраењето на третманот се зголемува.
 • Крем кој промовира не само отстранување на формации, туку и производство на интерферон, кој се бори против вирусот ХПВ. Се нанесува на брадавици навечер 3 пати неделно (секој втор ден). За време на неговата примена избегнувајте изложување на сонце. Овој крем не треба да се користи за третман на возраст под 18 години, бремени жени и доилки, како и за лица склони кон алергиски реакции.

Апчиња

Групата на лекови наменети за стимулирање на имунитетот кај хуманиот папиломавирус вклучува лек кој се произведува во форма на таблети. Се земаат на 2 парчиња. 3 пати на ден за 2 недели. Доколку е потребно, курсот се повторува за еден месец. Благодарение на лекот, големината на брадавиците се намалува. Овој лек се користи како што е пропишано од лекар.

Гелови

Во аптека, можете да купите и таков ефикасен лек како гел, кој е антивирусен лек за брадавици од растително потекло. Продира длабоко во дебелината на кожата и го уништува коренот на формацијата. Благодарение на него се стимулира производството на антивирусниот протеин интерферон. Гелот се нанесува на брадавица 5 пати на ден 5-10 дена.

Путер

Дома, често се користи толку едноставен и достапен лек за брадавици како рицинусово масло. Се втрива во формацијата дневно неколку минути за еден месец.

Закрпи

Најпознатиот лек од овој тип е фластер што се нанесува на брадавицата. Има антисептично и кератолитички ефект. Неговите главни активни супстанции се салицилна киселина и сулфур. За да се добие ефективен резултат, лепенката е залепена на формацијата 1-2 дена. После тоа, брадавицата се натопува во вода и се третира со пемза, отстранувајќи ги мртвите слоеви. Потоа лепенката повторно се залепува на неа. Постапката се повторува до целосно исчезнување на формацијата.

Криоппрепарати

Постојат специјални производи кои веднаш ја замрзнуваат брадавицата. По 10-14 дена нема ни трага од него. За лекување на стари и многу големи формации може да бидат потребни две дози од овој лек. Интервалот помеѓу третманите со брадавици е 2 недели. Производот не треба да се користи кај деца под 4-годишна возраст.

Медицински молив

Во аптека, можете да купите хемикалија како што е лапис (сребрен нитрат), која ефикасно ги каутеризира брадавиците и ги убива бактериите. Доаѓа во форма на мал „молив". Лаписот се нанесува на брадавицата неколку пати додека не се уништи целосно. Кога користите лапис молив, може да има изгореници на кожата (тие изгледаат како темни дамки), па затоа не се препорачува да се користи за лекување на формации на лицето.

Алкални раствори

Во аптеките често се наоѓаат евтини лекови кои се воден раствор на алкалии. Тие ефикасно се ослободуваат од брадавиците, но често оставаат неизлечиви лузни по употреба. Овие средства мора да се применуваат на точка многу внимателно. Пред да ги нанесете, областа околу формацијата се мачка со мрсна крема. Тие не можат да се користат за отстранување на брадавици на лицето. Алкалните препарати се применуваат само 1-2 пати.

Без разлика кој лек се продава во аптека без лекарски рецепт, подобро е да се консултирате со специјалист пред да го користите, бидејќи некои од лековите можат да донесат не само корист, туку и штета.