Брадавици на рацете

Брадавиците се мали неоплазми кои се локализирани на различни делови од кожата. Ова е широко распространета патологија, според различни извори, околу секој трет возрасен и секое второ дете е болно. Причината за нивниот изглед е вирусна инфекција (хуман папиломавирус). Брадавиците на рацете се една од најчестите локализација. Не сите формации се предмет на отстранување, во некои случаи, израстоците поминуваат сами по себе. За да се ослободи од патологијата, се користат минимално инвазивни методи на лекување.

брадавици на рацете

Што е тоа

Брадавиците се бенигни неоплазми кои не се склони кон малигнитет. Можат да се појават на кој било дел од кожата: лице, дланки, прсти, стапала, гениталии. На рацете се појавуваат 2 типа на неоплазми - обични и рамни.

Брадавиците на рацете можат да бидат единечни или повеќекратни. Тие се карактеризираат со следниве карактеристики:

 • бојата може да биде месо, кафеава или сивкава;
 • големината варира од 3 mm до 1, 5 cm;
 • обично изгледаат како мал јазол (се гледа на фотографијата).

Нормално, нивниот изглед не е придружен со никакви симптоми. Формирањето е безболно, понекогаш може да се појави чешање на кожата.

Болеста може да се развие кај секого, но децата почесто се разболуваат. Луѓето со ослабен имунолошки систем се исто така поподложни на инфекции.

Причини за брадавици на рацете

Причината за патологијата на рацете е инфекција со хуманиот папиломавирус (ХПВ). Постојат неколку начини на ширење на инфекцијата:

 • директен контакт со ракување, допир;
 • индиректна инфекција преку заеднички предмети: рачки на вратите, огради, копчиња на лифтот;
 • домашна инфекција, кога неколку луѓе користат ист пешкир или друг предмет за лична хигиена.

Од инфекција до првите манифестации на патологијата, обично се потребни неколку месеци, за кое време брадавицата расте на 0, 5-1 см.

Не сите луѓе кои доаѓаат во контакт со извор на инфекција развиваат брадавици. На многу начини, веројатноста за инфекција зависи од состојбата на имунитетот. Предиспонирачки фактори вклучуваат:

 • какви било соматски заболувања кои влијаат на состојбата на имунолошкиот систем;
 • дијабетес;
 • дерматолошки заболувања;
 • многу сува кожа на рацете;
 • зголемено потење на дланките.

Појавата на патологија е олеснета и со честа трауматизација на кожата на рацете: навика за грицкање нокти, гризење прсти и откорнување на бруси. Важна улога игра непочитувањето на правилата за лична хигиена.

Сорти

На рацете се појавуваат 2 типа на неоплазми: обични (вулгарни) и рамни. Разликите лежат во локализацијата, обликот, големината и пристапот кон лекувањето.

Обичен (вулгарен)

Обичните брадавици се најчестиот облик на болеста. Тие се јавуваат главно кај возрасни, но може да се разболат и децата. Локализиран на прстите, задната површина на раката, во меѓудигиталните простори.

Како изгледаат:

 • големина 0, 5–1, 5 cm;
 • се издигне над кожата;
 • почесто сингл;
 • имаат нерамни, груби површини.

Рамен (младешки)

Ова е релативно ретка форма на болеста, која се јавува во 4-5% од случаите. Рамните брадавици се јавуваат главно на млада возраст, па оттука и нивното друго име - младешки. Тие се локализирани на задната површина на рацете. Формациите се обично повеќекратни, се појавуваат во групи. Тие се мали нодули со големина до 0, 5 cm, кои речиси и не се издигнуваат над површината на кожата.

рамни брадавици на рацете

Дијагностички методи

Клиничките докази обично се доволни за дијагноза. Се земаат предвид обликот и големината на формацијата, како и отсуството на непријатност во погодената област. Лекарот може да препише дополнителни тестови за да се исклучат малигни тумори и други дерматолошки заболувања. Кои студии може да се доделат:

Дијагностичка метода Индикации за студијата, објаснување
Дерматоскопија Ви овозможува да ја испитате формацијата на кожата под 10x зголемување. Со помош на дерматоскопија, можете да ги оцените рабовите на неоплазмата, симетријата или асиметријата, бојата, површината и другите параметри. Студијата е спроведена за сите пациенти за да се утврди дали формацијата треба да се отстрани или не.
Полимеразна верижна реакција (PCR) За да се утврди ХПВ инфекција. Со помош на студија, не само што може да се потврди или побие присуство на инфекција, туку и да се одреди типот на ХПВ (канцероген, неканцероген).
Хистолошки преглед Главниот дијагностички метод. Постоперативниот хистолошки преглед овозможува да се постави дијагноза со веројатност од 100%.

Што да направите за пациентот

Не треба да се отстранат сите брадавици. Кај децата, таквите формации во повеќето случаи поминуваат сами, без да бараат медицинска интервенција. Кај возрасните, тие се исто така ретко опасни.

Во кои случаи може да биде потребна хируршка интервенција:

 • образованието почнува да расте брзо;
 • бројот се зголемува;
 • се јавува честа траума;
 • болка;
 • има знаци на малигнитет (асиметрија, брз раст, итн. ).

Во секој случај, одлуката за отстранување треба да ја донесе лекарот по целосен преглед на пациентот.

Третман на брадавици на рацете

Постојат многу начини да се ослободите од патологијата. Изборот зависи од неколку фактори: општата состојба на телото, бројот на формации, нивната големина и разновидност. Суштината на третманот е отстранување на брадавицата со помош на специјални препарати, ласер, течен азот, електрична струја. Со оглед на вирусната природа на болеста, дополнително се пропишува антивирусен третман, кој е насочен кон спречување на релапси.

Криодеструкција

Криодеструкцијата е метод на третман кој се заснова на изложеност на течен азот. Изложеноста на ниски температури доведува до смрзнување и смрт на ткивото.

Замрзнувањето се врши со помош на специјален апликатор. Како оди третманот:

 • брадавицата се третира со антисептик раствор;
 • апликатор се нанесува нормално на неговата површина со мал притисок;
 • времето на експозиција зависи од големината на формацијата и е 5-30 секунди.

Образованието под дејство на течен азот станува бледо, станува погусто. По 1-2 минути, зоната на замрзнување станува црвена и отечена, потоа се појавува мал меур, кој опстојува до 1 недела, постепено се намалува. На негово место се појавува кора, која се отфрла по 1-2 недели, не оставајќи забележителни цикатрични промени на кожата.

Најчесто се користи криохирургија за третман на брадавици, што е поврзано со голем број на предности на овој метод:

 • леснотија на користење и пристапност;
 • безболност;
 • нема постоперативна лузна.

Недостатоците на криодеструкцијата ја вклучуваат потребата да се повтори постапката, бидејќи целосното уништување на формацијата ретко се постигнува за 1 сесија.

криохирургија на брадавица на прстот

Електротерапија

Електрокоагулацијата е метод на третман во кој се користи хируршки коагулатор за отстранување на формацијата. Електрокоагулацијата се заснова на ефектот на електричната струја. Овој метод на лекување се користи за отстранување на вулгарни брадавици.

Како оди третманот:

 • се врши локална анестезија;
 • со помош на метална јамка, на која се снабдува високофреквентна струја, брадавицата се отстранува;
 • отстранетата формација се испраќа на хистолошки преглед.

Предностите на коагулацијата вклучуваат низок ризик од постоперативни компликации, бидејќи загревањето на ткивото го запира крварењето и ширењето на инфекцијата.

Дали ќе остане лузна по ваквиот третман зависи од длабочината на лезијата.

ласерска терапија

Отстранувањето на брадавиците со ласер е еден од најсовремените методи на лекување. Во зависност од видот на ласерот, овој третман се заснова на коагулација или испарување.

Третманот се изведува под локална анестезија. Брадавицата се отстранува со ласер во слоеви, времетраењето на постапката е 2-3 минути.

Постоперативните компликации се исклучително ретки, останува мала депресија на местото на отстранување на формацијата.

Хируршко отстранување

Традиционалниот метод за ослободување од болеста е хируршка ексцизија на формацијата. Третманот се состои од мала операција под локална анестезија. Хируршката ексцизија обично се пропишува за голема лезија, кога другите методи се неефикасни.

Може да се користи скалпел или други хируршки инструменти за отстранување на брадавицата. По ексцизијата на формацијата, на кожата се нанесуваат козметички конци, кои се отстрануваат на 5-7-от ден. По отстранувањето на конците, на кожата останува мала лузна.

Антивирусна терапија

За жал, не постојат специфични лекови кои би се ослободиле од папиломавирусната инфекција. Можете да користите локални препарати во форма на креми и масти.

Народни лекови: помош или не

За домашно лекување, често се користат народни лекови: сок од celandine, ленено масло, кромид, планински пепел, туја. Народните рецепти се засноваат на третман на погодените области со хербални лекови кои имаат каутеризирачки или деструктивен ефект.

Третманот со народни лекови не води до целосно излекување. Дури и да излезе за да ја каутеризира брадавицата, по некое време таа повторно ќе порасне. Таквиот третман често доведува до развој на компликации.

Прогноза и компликации

Прогнозата е скоро секогаш поволна. Во некои случаи, брадавиците поминуваат сами, почесто тие опстојуваат долго време, но не носат значителна непријатност. Неповолната прогноза обично се поврзува со развој на компликации:

 • улцерација;
 • пристапување на бактериска флора;
 • оштетување на околните ткива;
 • прекумерен раст.

Компликациите се релативно ретки, обично поврзани со честа траума или несоодветен третман на болеста.

Најголем проблем во третманот на патологијата се честите рецидиви. Со оглед на вирусната природа на болеста, хируршкото отстранување на формациите исто така не гарантира целосно лекување.