Видови лабораториски тестови за одредување на ХПВ

Развојот на папиломавирус се смета за исклучително опасен за човечкото тело. Колку порано се открие патологијата, толку помалку ќе бидат последиците. Тестовите ќе помогнат конечно да се утврди ХПВ. За да го направите ова, лабораториите денес нудат доволно методи кои го препознаваат не само присуството на самиот патоген, туку и неговиот тип. Ова му олеснува на специјалистот да ја избере вистинската тактика за лекување.

Накратко за папиломавирус и неговите последици

Меѓу гинеколошките болести, ХПВ е доста честа појава. Обично оние кои влегуваат во активен сексуален живот се заразуваат. Повеќето видови на инфекции не предизвикуваат сериозни проблеми и се лекуваат сами, особено со силен имунолошки систем.

Внимание! Најподмолни се сортите вклучени во групата со висок онкоген ризик. Ваквите форми можат да опстојуваат во телото долго време и да мутираат во малигни неоплазми.

Постојат три степени на онкогеност на патогенот. Докажано е дека еден пациент може да стане носител на неколку видови папиломавирус во исто време.

Во присуство на папиломавирус инфекција страда целото тело, но особено репродуктивниот систем. Патологијата влијае на долните и горните генитални органи и анусот. Ако болеста не се лекува навремено, се појавуваат следните последици:

 1. Рак на вагината, грлото на матката, вулвата, пенисот.
 2. карцином на грлото на матката.
 3. Верруциформна дисплазија.
 4. ерозија.

Не секогаш инфекцијата доведува до такви сериозни компликации. Но, со појава на папиломи и брадавици на телото, неопходно е што поскоро да се консултирате со лекар. Инфекцијата не се пренесува генетски од мама или тато. Но, шансите да имате дете во овој случај се мали. Често, присуството на патоген предизвикува спонтан абортус.

Анализа за одредување на хуманиот папиломавирус во телото

Вирусот не се манифестира долго време. Благодарение на анализите, лесно е да се препознае болеста дури и во рана фаза и да се избере ефикасен третман. Ова помага да се предвиди потенцијална закана за здравјето на пациентот.

Сорти

За да се препознае ХПВ, специјално се развиени напредни течни тестови. Голем број од нив се користат како профилакса или за да се добијат потребните информации за болеста. Во лабораториите, следниве видови на истражување се сметаат за на побарувачката:

Методи Биоматеријал Карактеристично
PCR Плунка; урина; исцедок од гениталиите; амнионска течност. Ја одредува ДНК на патогенот и неговата количина во крвта кога сè уште нема симптоми на болеста. Дијагнозата се поставува кај луѓе со ХРЦ. Можно е продолжено пишување.
Квантна 21 Размаска земена од местото на инфекција. Ја открива природата на генотипот, неговите квантитативни компоненти.
Тест за засилување Стружење од вагината. Ја покажува концентрацијата на инфекција во крвта, степенот на онколошка опасност.
Цитологија (тест на Папаниколау) Размаска од уретрата и урогениталниот канал. Ја препознава класата на развој на патологија. Методот има голема веројатност за погрешни индикатори.
Хистологија Биопсија (парче ткиво на орган). Тоа овозможува да се одвои кондиломот од туморот.
брис од хуман папиломавирус

Меѓу другите методи, се користи тест на крвта за ХПВ антитела. За време на периодот на инкубација, вирусното оптоварување е мало, така што индикаторите ќе бидат неточни, што бара втор преглед.

Некои земји спроведуваат ефективни програми за скрининг и терапија.

Во моментов се достапни три типа:

 1. Тестирање за високо онкогени сорти на папиломавирус.
 2. ПАП тест и течна цитологија.
 3. Примена на оцетна киселина при визуелна инспекција.

Важно е да се знае! Благодарение на програмата за скрининг, онкологијата на грлото на матката се одредува во рана фаза. Ова ги зголемува шансите за целосно излекување.

Индикации за спроведување

Проверката за вируси е достапна за секого, дури и ако нема карактеристични симптоми. Некои сметаат дека е неопходно како превентивна мерка или за спречување на растот и развојот на онколошките процеси. Експертите препорачуваат испитување во следниве случаи:

 1. Присуство на папиломи на кожата и мукозните мембрани.
 2. За да се потврдат сомнителните резултати од цитологијата.
 3. Патолошки исцедок од вагината.
 4. Сомнеж кај жени за онкологија со дисплазија.
 5. Лични грижи на пациентот.
 6. Повреда на мокрење.
 7. Планирање бременост, неплодност.

Длабокото проучување на оваа патологија го спречува развојот на подложноста на телото на други инфекции, како што е вирусот на херпес симплекс (ХСВ).

Истражувачки материјал

Епителното ткиво служи како главен биоматеријал во дијагностичките процедури. За да го направите ова, земете брис за ХПВ. Многу ретко се проучуваат плодова вода, крв, урина, вагинален исцедок.

Ако се нареди хистологија, се зема биопсија. Процесот на негово добивање е болен, бидејќи со помош на специјален уред се штипка погоденото ткиво.

Подготовка за анализа

тест за хуман папиломавирус

Пациентите со искуство во такви постапки забележуваат дека не боли, материјалот се зема без никакви непријатности. Но, подготовката бара сериозен пристап. Притоа, мора да се земе предвид следново:

 1. Треба да донирате крв само на празен стомак.
 2. Ограничете ја употребата на дрога и алкохол.
 3. Не користете козметика и тампони.
 4. Пијте само обична вода.
 5. Намалете го емоционалниот и физичкиот стрес на телото.
 6. Привремено откажете се од интимните врски.

Треба однапред да се подготвите за лабораториските активности. На денот на бришењето се препорачува миење на гениталиите. Мора да се воздржите од мокрење 2 часа пред постапката. Усогласеноста со таквите правила помага да се добијат попрецизни индикатори. Во спротивно, тестирањето ќе покаже лажно негативен резултат или обратно.

Спроведување на процедурата кај жени

Добивајќи упат за ХПВ тестови, многумина немаат поим што е тоа и како се прават кај жените. Деталите за тоа зошто е потребна оваа или онаа процедура можете да ги дознаете од лекарот што присуствува или на информативните страници.

За да се спроведат тестови за папиломавирус кај жените, како и кај мажите, често се прават стружења. Со помош на четка која се користи во гинекологијата се зема потребниот биоматеријал од слузокожата на гениталните органи и се испраќа во лабораторија. Дијагностицирањето може да започнете по 5 дена по завршувањето на менструацијата.

Клиничките лаборатории следат дали се правилно запазени сите услови на дијагностичката процедура. За таа цел се користи KVM или контрола на земање материјали. Овој тест покажува дали количината на проучуваниот епител одговара на нормата.

Земање примероци од биоматеријали од мажи

човек гледа низ микроскоп и проучува тестови за ХПВ

Многумина имаат идеја за тоа како се зема биоматеријалот за ХПВ тестирање кај жените. Но, не секој знае како се случува овој процес кај мажите. Оградата е направена од уретрата, па затоа често се нарекува уретрата. За да не дојде до микроорганизми на материјалот што се проучува, прво се изведува тоалетот на интимната зона. После тоа, гениталниот орган мора да се третира со стерилен солен раствор и да се исуши.

Лекарот зема општ брис за флора од уретрата со помош на специјална сонда. Добиениот материјал се става на стаклен тобоган и се испитува под микроскоп. Технологијата ви овозможува да одредите само присуство на бактерии и инфекција.

Повеќе ја открива сликата на брис за латентни инфекции. Принципот на неговото спроведување е ист како и во првиот случај. Само добиениот материјал се става во посебен раствор и се предава во лабораторија. Таму се проучува и се одредува ДНК на патогените.

Термини и фази на студијата

Штом се појават знаци на ослабен имунитет, на кожата се појавуваат папиломи или кондиломи, потребно е телото да се испита. ХПВ дијагностиката има неколку фази:

 1. Визуелен преглед од лекар: за жени - гинеколог, за мажи - уролог.
 2. Дарување крв.
 3. Спроведување на биопсија.
 4. Хистологија.
 5. Цитологија.
 6. PCR.

За време на клинички преглед, лекарот може да види надворешни знаци на патологија. За подлабоко испитување пропишува лабораториски дијагностички методи.

Секоја клиника си поставува свои рокови за добивање резултати.

Многу клиники брзо ги пријавуваат резултатите, а ценовникот е многу повисок од останатите. Цената не секогаш влијае на квалитетот. Евтините лаборатории исто така имаат добри критики.

Дешифрирање на резултатите

манифестации на хуманиот папиломавирус

Пациентите кои го поминале потребниот преглед сакаат што поскоро да откријат дали има причина за грижа или дали е можно да се живее во мир. Со општо толкување на резултатите, запознавањето често се случува на Интернет. Тие обично се издаваат во форма на табела. За погодност на специјалисти, се користат маркери во боја. Но, важно е да не се брза со заклучоците, бидејќи лекарот што посетува треба да воспостави точна дијагноза врз основа на општата историја и добиените податоци.

Важно е да се знае! Добри резултати ќе бидат оние каде што сите примероци се негативни. Ова значи дека пациентот нема веројатност да развие никакви компликации, особено транзицијата на патологијата кон малигни неоплазми. Во овој случај, терапијата има поволна прогноза.

Ситуацијата изгледа многу посложена со позитивни показатели. Овие пациенти се сметаат за изложени на висок ризик. Во иднина, потребна е дополнителна дијагностика, што е важно за одредување на стадиумот на болеста и исклучување на онкологијата. На пациентот му треба постојан медицински надзор.

Други дијагностички методи

Кога ќе се открие болест, понекогаш се користат инструментални дијагностички методи. Често тие се користат како додаток за да се видат промените што се случуваат во телото. За таа цел, назначете:

 1. Колпоскопија. Со помош на специјален апарат се испитува грлото на матката. Благодарение на повеќекратното зголемување, лекарот може да открие брадавици што се појавиле.
 2. Ендоскопија.
 3. Ултразвук на карлицата.
 4. МНР.

Овие дијагностички методи често се користат кога болеста напредува и влијае на органите и нивните системи. Во однос на трошоците, тие се малку инфериорни во однос на лабораториските тестови.

Според експертите, дијагнозата за присуство на папиломавирус кај младите треба да биде редовна. Ова е особено точно за оние кои се изложени на ризик. Овој пристап ја намалува можноста за развој на рак.